Dżem malinowy gładki
Opis
Dżem malinowy gładki to aksamitna masa o intensywnym malinowym aromacie, przyjemnie słodko-kwaśnym smaku i jednolitej, połyskliwej konsystencji bez kawałków owoców, o żywo czerwonym do ciemnoróżowego zabarwieniu. Sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników, jogurtów i serników, a także w wypiekach, sosach do mięs czy jako nadzienie do ciastek, wprowadzając świeży, owocowy akcent i kontrast smakowy. Pod względem odżywczym dżem dostarcza przede wszystkim węglowodanów prostych i energii, zawiera niewielkie ilości błonnika i antyoksydantów charakterystycznych dla malin, jednak zwykle ma także znaczną ilość cukru dodanego, więc warto spożywać go z umiarem. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przed otwarciem, po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku.