Fasola czarna
Opis
Fasola czarna to małe, błyszczące ziarna o jednolitej, głębokiej czerni i delikatnie kremowym wnętrzu, charakteryzujące się ziemisto-słodkawym, lekko orzechowym smakiem oraz kremową konsystencją po ugotowaniu, która dobrze łączy się z przyprawami i zupnymi wywarami. Świetnie komponuje się z kuchnią latynoamerykańską, meksykańską i karaibską, jako baza do chilli, zup, sałatek, past czy farszów, sprawdzając się również w daniach wegetariańskich i jako dodatek do ryżu oraz tacos. Pod względem odżywczym fasola czarna jest bogata w białko roślinne, błonnik, żelazo, magnez i antyoksydanty (flawonoidy), co wspiera trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Suszone ziarna przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w szczelnym pojemniku, a ugotowaną fasolę trzy do pięciu dni w lodówce lub do trzech miesięcy w zamrażarce.