Gałązka świeżego rozmarynu
Opis
Gałązka świeżego rozmarynu ma cienkie, igiełkowate liście o intensywnie zielonej barwie i zdrewniałym, aromatycznym łodydze. Jej smak jest żywiczny, sosnowy z nutą cytrusowo-korzennej goryczki, co nadaje potrawom wyraźny, charakterystyczny akcent. Rozmaryn jest źródłem przeciwutleniaczy oraz związków fenolowych, zawiera niewielkie ilości witamin A i C, żelaza, wapnia i manganu, i tradycyjnie przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, wspomagające trawienie oraz wpływ korzystny na krążenie i funkcje poznawcze, choć nie zastępuje terapii medycznej. W kuchni gałązka rozmarynu doskonale komponuje się z mięsem (zwłaszcza jagnięciną i drobiem), pieczonymi ziemniakami, warzywami, chlebem, marynatami i oliwami oraz zupami i sosami; można jej używać całej podczas pieczenia lub oberwać i drobno posiekać. Świeży rozmaryn najlepiej przechowywać owinięty w wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym woreczku w lodówce lub postawiony w szklance z wodą jak bukiet; można też mrozić gałązki lub porcje posiekanego rozmarynu w oleju w kostkach lodu.