Gałązki rozmarynu
Opis
Gałązki rozmarynu mają sztywne, igiełkowate liście o intensywnej zielonej barwie i charakterystycznym, żywicznym, lekko kamforowym aromacie z cytrusowo-pikantnymi nutami. W smaku są aromatyczne i wyraziste, dodając daniom głębi i świeżości; dekoracyjnie prezentują się na pieczonych mięsach, ziemniakach, focaccii oraz w marynatach, sosach i olejach smakowych. Świetnie komponują się z jagnięciną, drobiem, rybami, warzywami korzeniowymi i potrawami śródziemnomorskimi, a także w daniach z grilla. Rozmaryn zawiera olejki eteryczne i związki przeciwutleniające oraz śladowe ilości witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, żelazo i wapń, i tradycyjnie stosowany bywa jako środek wspomagający trawienie i działanie przeciwzapalne. Świeże gałązki przechowuj owinięte wilgotnym papierowym ręcznikiem w lodówce do 1–2 tygodni lub zamrażaj w woreczku lub w oleju, a suszone przechowuj w szczelnym słoiku w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.