Laska cynamonu
Opis
Laska cynamonu to suchy, zwinięty kawałek kory o ciepłej, brązowej barwie i intensywnym, słodko-pikantnym aromacie z wyraźną nutą cynamaldehydu. W smaku jest słodkawo-korzenny z lekką goryczką, dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i płynach, uwalniając głęboki zapach, który wzbogaca zarówno desery, jak i wytrawne potrawy. Typowo używa się jej do aromatyzowania napojów, pieczenia, duszonych mięs, curry i marynat, a także w daniach śniadaniowych czy kompotach. Pod względem odżywczym laska cynamonu dostarcza niewielkiej ilości kalorii, olejków eterycznych i przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, które mogą wspierać zdrowie metaboliczne i mieć działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne przy umiarkowanym stosowaniu. Aby zachować aromat, przechowuj laski w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; całe laski zachowują smak znacznie dłużej niż mielony cynamon.