Jabłka szara reneta
Opis
Jabłka Szara Reneta to odmiana o twardym, zbitym miąższu, charakterystycznej zielono-żółtej skórce z rdzawe przebarwienia (russeting) i intensywnym, lekko kwaskowatym, aromatycznym smaku z nutą orzechową. Są średniej wielkości, odporne na rozpadanie podczas obróbki cieplnej i bardzo aromatyczne, co czyni je rozpoznawalnymi w kuchni. Pod względem odżywczym dostarczają błonnika pokarmowego, witaminy C, potasu oraz polifenoli i przeciwutleniaczy, wspierających trawienie, obniżających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i korzystnie wpływających na mikroflorę jelitową. W kuchni Szara Reneta świetnie sprawdza się do pieczenia (szarlotki, tarty), na musy, konfitury, kompoty, do duszenia z mięsem oraz w sałatkach i serwowaniu z serami. Najlepiej przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu o wysokiej wilgotności (piwnica, szuflada lodówki), osobno od mocno wydzielających etylen owoców, w pojedynczej warstwie i bez uszkodzeń, co pozwala na kilka tygodni, a czasem miesięcy, długiego przechowywania.