Jajka
Opis
Jajka mają delikatny, lekko maślany smak; świeże białko jest przezroczyste przed obróbką i białe po ugotowaniu, a żółtko kremowe i intensywnie żółte lub pomarańczowe w zależności od karmy kury. Skorupki występują w różnych odcieniach, które nie wpływają na smak. To skoncentrowane źródło pełnowartościowego białka z wszystkimi aminokwasami egzogennymi, witamin A, D, B12, ryboflawiny, folianów, minerałów (selen, żelazo) oraz choliny i przeciwutleniaczy luteiny i zeaksantyny, korzystnych dla mózgu i wzroku. Regularne, umiarkowane spożycie wspiera budowę mięśni, uczucie sytości i ogólną kondycję metaboliczną; osoby z określonymi schorzeniami powinny konsultować ilość z lekarzem. Kulinarne zastosowania jajek są niemal nieograniczone — świetnie nadają się do gotowania na miękko i twardo, smażenia, omletów, wypieków, sosów emulsyjnych (majonez, holenderski), panierowania i łączenia składników. Przechowuj jajka w lodówce w oryginalnym opakowaniu, najlepiej dziobem w dół, nie myj przed schowaniem, zużywaj surowe w ciągu kilku tygodni, a ugotowane na twardo w ciągu tygodnia.