Jajko gotowane
Opis
Jajko gotowane ma delikatny, lekko maślany smak; biała część jest sprężysta i jasna, zaś żółtko kremowe do suchego w konsystencji w zależności od czasu gotowania, często o intensywniejszym kolorze przy diecie bogatej w karotenoidy. To prosty, estetyczny składnik, który dodaje potrawom kontrastu i tekstury. Jajko dostarcza pełnowartościowego białka, witamin (A, D, B12), choliny oraz minerałów takich jak żelazo i selen, a także luteinę i zeaksantynę korzystne dla wzroku; sprzyja sytości, budowie mięśni i funkcjom poznawczym. W kuchni sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, past jajecznych, farszów (np. jajka nadziewane), obiadowych kompozycji czy śniadań na ciepło. Przechowuje się je najlepiej w skorupce w lodówce do 7 dni; obrane przechowywać w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 24 godzin, nie myjąc skorupki przed schowaniem.