Kwiaty cukinii
Opis
Kwiaty cukinii to delikatne, szeroko rozpostarte kielichy o żywej żółto-pomarańczowej barwie i cienkich, jedwabistych płatkach, o łagodnym, lekko słodkawym, kwiatowym smaku z subtelną nutą warzywną. Są niskokaloryczne, dostarczają witamin A i C, kwasu foliowego, potasu oraz błonnika, a także przeciwutleniaczy, co wspiera odporność, zdrowie skóry i trawienie. W kuchni sprawdzają się doskonale nadziewane ricottą lub serem, panierowane i smażone („fiori di zucca”), w omletach, makaronach, sałatkach i zupach, gdzie wprowadzają delikatną, aromatyczną nutę. Przechowywać je należy nieumyte w lodówce, owinięte w papierowy ręcznik i umieszczone w przewiewnym woreczku, zużywając najlepiej w ciągu 1–2 dni; można też blanszować i mrozić przetworzone, lecz świeże płatki tracą strukturę.