Likier amaretto
Opis
Likier amaretto to słodki, aromatyczny likier o intensywnym smaku migdałowo-marcepanowym z delikatną goryczką, zwykle osiągającym bursztynowo-złotą barwę i gładką, syropowatą konsystencję. Tradycyjnie powstaje z gorzkich migdałów lub pestek moreli, często z dodatkiem wanilii i karmelu, co daje wyraźny, przyjemnie perfumowany profil smakowy. Pod względem odżywczym amaretto dostarcza głównie kalorii z alkoholu i cukru, zawiera niewielkie ilości składników mineralnych pochodzących z ekstraktów migdałowych, natomiast białka i tłuszcze występują w ilościach śladowych. Może działać rozgrzewająco i pobudzać apetyt, jednak należy go spożywać z umiarem, unikać przy alergii na orzechy i u osób unikających alkoholu. W kuchni idealnie pasuje do deserów (tiramisu, kremy, lody), wypieków, sosów do owoców oraz koktajli i kawy. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w chłodnym, zacienionym miejscu; nie wymaga lodówki, lecz smak najlepiej zachowuje się przez 1–2 lata od otwarcia.