Woda różana
Opis
Woda różana to klarowny, lekko oleisty płyn o subtelnym, kwiatowym aromacie i delikatnie słodkawym smaku, który dodaje potrawom nuty elegancji bez dominowania. Pod względem odżywczym jest praktycznie wodą, niskokaloryczną i niemal bez makroskładników, za to zawiera śladowe ilości związków fenolowych i antyoksydantów. Tradycyjnie przypisuje się jej działanie łagodzące, przeciwzapalne i wspomagające trawienie oraz relaksację przy umiarkowanym stosowaniu. W kuchni sprawdza się w deserach, syropach, napojach, mieszankach do ciast, puddingach, lodach i napojach orzeźwiających, a także jako delikatne dopełnienie dań kuchni bliskowschodniej i północnoindyjskiej. Przechowywać należy w szczelnie zamkniętej butelce, najlepiej szklanej, w chłodnym i ciemnym miejscu; po otwarciu warto trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku miesięcy, by zachować aromat.