Makaron trójkolorowy
Opis
Makaron trójkolorowy to estetyczny i apetyczny produkt zwykle wykonany z semoliny z dodatkiem naturalnych barwników, takich jak szpinak (zielony) i pomidor lub burak (czerwony), dzięki czemu ma delikatny, neutralny smak pszennego makaronu z subtelnymi warzywnymi nutami oraz atrakcyjny, wielobarwny wygląd. Wartości odżywcze przypominają klasyczny makaron — jest źródłem węglowodanów złożonych zapewniających długotrwałą energię, umiarkowanej ilości białka i niskiej zawartości tłuszczu, a dodatki warzywne zwiększają zawartość błonnika, witamin (A, C) i antyoksydantów, co wspiera trawienie i odporność. W kuchni sprawdza się w sałatkach, lekkich zapiekankach, z warzywnymi lub śmietanowymi sosami, pesto i zupach, świetnie komponując się z oliwą, serem, owocami morza i grillowanymi warzywami. Przechowywać należy suchy makaron w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; ugotowany przechowywać w lodówce do 2–3 dni, polany odrobiną oleju, aby zapobiec sklejaniu.