Masło (min. 82% tłuszczu)
Opis
Masło (min. 82% tłuszczu) ma kremową, gładką konsystencję i jasnożółtą barwę oraz bogaty, lekko mleczny i maślany aromat. Smak jest pełny, maślany z delikatną słodyczą i lekką nutą słonawego posmaku, jeśli zawiera sól. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu nadaje potrawom aksamitną strukturę i złocistą skórkę przy smażeniu i pieczeniu. Pod względem odżywczym masło to skoncentrowane źródło kalorii i tłuszczów nasyconych, ale też witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim A oraz w mniejszym stopniu D i K2, a także kwasów tłuszczowych takich jak CLA. Stosowane z umiarem wspomaga wchłanianie witamin i dodaje energii. Jest niezastąpione w kuchni do smażenia, sosów, pieczenia kruchych ciast, do smarowania pieczywa oraz wykańczania sosów i dań. Przechowuje się je szczelnie owinięte w lodówce, z dala od silnych zapachów; można je też zamrozić na dłużej, a przed użyciem wyjąć na kilka minut, by zmiękło.