Marakuja
Opis
Marakuja, znana też jako passion fruit, ma intensywny, aromatyczny smak łączący słodycz z wyraźną, cytrusowo-kwaśną nutą; miąższ wypełniony jest żółto-pomarańczowymi galaretowatymi kulkami otoczonymi chrupiącymi czarnymi nasionami, a skórka występuje w odmianach żółtych i fioletowych. Jest niewielka, ale niezwykle aromatyczna, co czyni ją wyrazistym dodatkiem do potraw. Marakuja jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, źródło beta-karotenu (witamina A), błonnika, potasu i przeciwutleniaczy, co wspiera odporność, zdrowie skóry, trawienie i układ sercowo-naczyniowy. W kuchni używa się jej do soków, deserów, lodów, sosów, dressingów, koktajli i dań z ryb czy drobiu; nasiona są jadalne i dodają chrupkości, a sok świetnie komponuje się z nabiałem i alkoholami. Do przechowywania najlepiej wybierać lekko pomarszczone owoce jako dojrzalsze, przechowywać w lodówce do 1–2 tygodni, a miąższ można schłodzić na kilka dni lub zamrozić dla dłuższego wykorzystania.