Masło ekstra 82%
Opis
Masło ekstra 82% ma kremową, gładką konsystencję i jasnobiały do słomkowożółtego koloru z delikatnym, maślanym aromatem i subtelną słodyczą mleka. Smak jest bogaty i pełny, niewielka ilość soli lub brak jej uwydatnia naturalną masłową nutę, co czyni je uniwersalnym elementem kuchni. Wartości odżywcze koncentrują się w wysokiej zawartości tłuszczu (ok. 82%), dostarczającej energii oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A. W umiarkowanych ilościach masło wspomaga wchłanianie witamin i dodaje sytości posiłkom, choć należy uwzględnić jego udział w spożyciu tłuszczów nasyconych. Masło ekstra świetnie nadaje się do smarowania, pieczenia, przygotowywania sosów, klarowania, smażenia na średnim ogniu oraz wykańczania potraw. Przechowywać je w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnym pojemniku, z dala od silnych zapachów, w temperaturze 0–6°C; można je też mrozić do 3–6 miesięcy.