Pieprz czarny ziarnisty
Opis
Pieprz czarny ziarnisty to wysuszone, pomarszczone kulki o ciemnej barwie i wyrazistym, pieprznym aromacie z ciepłymi, lekko cytrusowymi i drzewnymi nutami. Po zmieleniu uwalnia intensywną pikantność oraz charakterystyczną ostrość, która podkręca smak potraw bez dominowania ich profilu smakowego. Zawiera piperynę, związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, które wspomagają trawienie i zwiększają przyswajalność niektórych składników, np. kurkuminy. Typowo stosowany jako uniwersalna przyprawa do mięs, zup, sosów, sałatek, jajec i marynat oraz jako przyprawa wykończeniowa. Dla najlepszej świeżości przechowuj ziarna w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu; miel je tuż przed użyciem, gdyż całe ziarna zachowują aromat znacznie dłużej niż zmielony pieprz.