Skórka otarta z jednej pomarańczy
Opis
Skórka otarta z jednej pomarańczy to intensywnie aromatyczny, jasno pomarańczowy wiór o połyskujących, oleistych kropelkach; smak jest wyraźnie cytrusowy z nutą słodyczy i lekko gorzkim, ziołowym finiszem, jeśli unikniemy białej warstwy miąższu. Jako dodatek ma niską wartość energetyczną, dostarcza niewielkich ilości błonnika oraz witaminy C, a przede wszystkim skoncentrowane olejki eteryczne (limonen) i flawonoidy (hesperydyna), które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wspomagają trawienie oraz odporność. W kuchni otarta skórka znakomicie podkreśla ciasta, kremy, konfitury i desery, wzbogaca sosy, marynaty, dressingi i koktajle oraz doskonale komponuje się z rybami, drobiem i warzywnymi potrawami jako wykończenie. Przechowuj świeżą skórkę w szczelnym pojemniku w lodówce na 1–2 dni lub zamrażaj rozłożoną na tacy w woreczku do 3 miesięcy; wysuszona powinna trafić do ciemnego, hermetycznego słoika.