Pieprz biały mielony
Opis
Pieprz biały mielony to delikatny, kremowo-beżowy proszek otrzymywany z dojrzałych owoców pieprzu pozbawionych otoczki, o łagodniejszym, nieco ziemistym i pikantno-korzennym smaku niż pieprz czarny, z subtelną nutą fermentacji oraz mniejszą widocznością czarnych punkcików w daniach. Z dietetycznego punktu widzenia zawiera niewiele kalorii, śladowe ilości minerałów i błonnika, a przede wszystkim związek piperinę, która działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, może wspomagać trawienie oraz zwiększać biodostępność niektórych składników odżywczych; powinien być stosowany umiarkowanie ze względu na ostrość. W kuchni biały pieprz świetnie komponuje się z jasnymi sosami, zupami, kremami, rybami, drobiem, puree ziemniaczanym i daniami kuchni azjatyckiej, gdy niepożądane są ciemne ślady. Przechowywać go należy w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu; całe ziarenka zachowują aromat znacznie dłużej, a mielony najlepiej użyć w ciągu kilku miesięcy.