Sok z cytryny (do kremu)
Opis
Sok z cytryny do kremu to jasnożółty, przejrzysty płyn o intensywnym, świeżym aromacie skórki i wyraźnej, rześkiej kwasowości. W kremach i masach cukierniczych pełni rolę regulatory smaku i struktury: rozjaśnia słodycz, wzmacnia aromat oraz pomaga delikatnie ścinać białka i zagęszczać masy dzięki kwasowi cytrynowemu. Pod względem odżywczym sok jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze, wspomagające odporność i przyswajanie żelaza, a także wspierające trawienie poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych. Do typowych zastosowań należą kremy cytrynowe, lemon curd, musy, masy maślane oraz dodatek do serników i polew. Najlepiej przechowywać sok w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce do 7 dni lub porcjami w zamrażalniku (kostki), aby zachować świeżość i aromat.