Świeża pietruszka
Opis
Świeża pietruszka to intensywnie zielone zioło o delikatnie trawiastym, lekko pikantnym i orzeźwiającym smaku; liście mogą być gładkie (naciowa) lub karbowane, a ich świeży zapach dodaje potrawom aromatycznej głębi i wizualnej świeżości. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak żelazo i potas, a zawarte w niej przeciwutleniacze i flawonoidy wspierają odporność, zdrowie naczyń i kości oraz procesy przeciwzapalne. W kuchni pietruszka sprawdza się jako natychmiastowy dodatek do zup, sałatek, sosów (np. gremolata, chimichurri), dań z ryb, drobiu i warzyw oraz jako aromatyczny składnik marynat i puree. Aby zachować świeżość, przechowuj związaną pęczkiem w lodówce owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym lub postawioną w szklance z wodą i przykrytą torebką; można też drobno posiekać i zamrozić w oleju lub kostkach lodu.