Syrop z granatu (grenadine)
Opis
Syrop z granatu (grenadine) to gęsty, rubinowy eliksir o słodko-kwaśnym, wyraźnie owocowym aromacie z nutami cierpkości typowymi dla soku z granatu. W wersjach naturalnych daje głęboki, lekko cierpki smak, w komercyjnych często wyraźnie słodszy z dodatkiem cukru i barwników. Pod względem odżywczym jest kaloryczny i bogaty w węglowodany, ale naturalny syrop dostarcza antyoksydantów, polifenoli i niewielkich ilości witaminy C oraz minerałów; może wspierać zdrowie układu krążenia przy umiarkowanym spożyciu, lecz należy uważać na zawartość cukru. W kuchni grenadine używa się do koktajli i mocktaili, lemoniad, deserów, sosów, marynat oraz jako polewa do jogurtu czy owsianki, gdzie dodaje koloru i kwasowości. Po otwarciu przechowuj w lodówce w szczelnej butelce i zużyj w ciągu kilku miesięcy, unikając światła i wysokiej temperatury.