Menu

Udka kurczaka

Opis

Udka kurczaka to ciemne, soczyste mięso o wyraźniejszym, lekko słodkawym smaku i delikatnej strukturze; zwykle dostępne z skórą lub bez, na kości lub odkostnione, ze złocistą skórą po wypieczeniu. Są bardziej aromatyczne i tłuste niż pierś, dobrze znoszą długą obróbkę cieplną, a skórka efektownie chrupie przy wysokiej temperaturze. Pasują do pieczenia, grillowania, duszenia, smażenia i potraw jednogarnkowych, świetnie łączą się z ziołami, ostrymi marynatami, cytrusami i sosami słodko‑kwaśnymi. Pod względem odżywczym udka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B (niacyna, B6, B12), żelaza i cynku, zawierają więcej tłuszczu niż pierś, co podnosi kaloryczność, ale też poprawia sytość i smak. Surowe udka przechowuj w lodówce do 1–2 dni w temperaturze ≤4°C lub zamrażaj do około 6 miesięcy; rozmrażaj w lodówce i gotuj do wewnętrznej temperatury około 74°C. Gotowe dania trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni, unikając krzyżowego zanieczyszczenia.

Wartości odżywcze (na 100g)

177 kcal Kalorie
16,0g Białko
0,0g Węglowodany
12,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 250.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Doro Wat etiopski

⏱️ 120 min 🔴 hard

🥗 Podobne składniki

🥬

Kukurydza z puszki

🥬

Wiórki kokosowe niesłodzone

Ser parmigiano reggiano

🥬

Świeży korzeń imbiru

Pietruszka świeża

Ser feta (opcjonalnie)

🆕 Najnowsze przepisy

Tęczowe Paluszki Odkrywcy z Dipem Avokado-Jogurt

⏱️ 60 min 👁 12

Jednogarnkowa Soczewica Obozowicza z Wędzoną Kiełbasą

⏱️ 45 min 👁 10

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 👁 6

Talerz Obfitości: Pieczone Bataty z Sosem Tahini, Pikantną Ciecierzycą i Sałatką z Komosy Ryżowej

⏱️ 90 min 👁 10

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Batoniki musli

⏱️ 90 min 📂 Dania wegetariańskie

📰 Najnowsze aktualności

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

22.12.2025 · Porady

Planowanie Menu na Święta: Krok po Kroku

Zobacz wszystkie aktualności →