Ziele angielskie (kulki)
Opis
Ziele angielskie w postaci małych, kulistych owoców ma ciepły, złożony aromat przypominający połączenie goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu. Kulki są twarde, ciemnobrązowe z wyraźną, żywiczną nutą po rozgnieceniu, co czyni je wygodnymi w użyciu jako całe przyprawy lub zmielone. Pod względem odżywczym ziele angielskie dostarcza niewiele kalorii, za to cenne olejki eteryczne (m.in. eugenol) oraz przeciwutleniacze i minerały takie jak mangan i żelazo; wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie. W kuchni świetnie pasuje do mięsnych gulaszy, marynat, konserw, pikli, bulionów, dań korzennych i kuchni karaibskiej; nadaje głębi wypiekom i kompotom. Przechowuj kulki w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; całe owoce zachowują aromat znacznie dłużej niż mielone (do 2–3 lat).