Pokrój wołowinę w kostkę 3x3 cm.
Opis
Pikantny gulasz wołowy na sposób węgierski.
Składniki (10)
- Olej rzepakowy 50 g
- Wołowina (antrykot) 800 g
- Papryka czerwona 0.0 szt.
- Pomidor 0.0 szt.
- Cebula 0.0 szt.
- Czosnek 0.6 ząbek
- 🌿 Przyprawy
- Papryka słodka 20 g
- Sól 20 g
- ✨ Opcjonalne
- Pasta pomidorowa 1 g
- Kminek 5 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Podsmaż mięso partiami na gorącym oleju.
Zeszklij pokrojoną cebulę.
Dodaj paprykę słodką, kminek i czosnek.
Wrzuć mięso, paprykę, pomidory i pastę.
Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 90 minut.
Dopraw solą.
Podawaj z kluskami lub pieczywem.
Ciekawostka
Gulasz węgierski jest znany na całym świecie, a jego korzenie sięgają tradycji pasterskiej, gdzie mięso było duszone w dużych garnkach na otwartym ogniu.
Najlepsze na
Wskazówki
Gulasz węgierski najlepiej podawać w głębokich talerzach, udekorowany świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki. Doskonale komponuje się z kluskami lub świeżym pieczywem, serwowany na ciepło.
Resztki gulaszu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie mogą być przechowywane do 3 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć garnka na małym ogniu lub mikrofalówki, dodając odrobinę wody, aby nie wyschło.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (2)
Warzywa kroję w podobną wielkość, żeby równomiernie się gotowały.
Ser dodawajcie na samym końcu, gdy zdejmujecie z ognia - nie będzie gumowaty.
Dodaj komentarz