Menu

Gulasz węgierski

Pikantne Obiady Dania główne Zupy 120 min Średni 300 wyświetleń ~56,53 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Pikantny gulasz wołowy na sposób węgierski.

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Olej rzepakowy 50 g
  • Wołowina (antrykot) 800 g
  • Papryka czerwona 0.0 szt.
  • Pomidor 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • Czosnek 0.6 ząbek
  • 🌿 Przyprawy
  • Papryka słodka 20 g
  • Sól 20 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Pasta pomidorowa 1 g
  • Kminek 5 g
💰 Szacowany koszt dania: ~56,53 PLN (14,13 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Pokrój wołowinę w kostkę 3x3 cm.

2

Podsmaż mięso partiami na gorącym oleju.

3

Zeszklij pokrojoną cebulę.

4

Dodaj paprykę słodką, kminek i czosnek.

5

Wrzuć mięso, paprykę, pomidory i pastę.

6

Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 90 minut.

7

Dopraw solą.

8

Podawaj z kluskami lub pieczywem.

Ciekawostka

💡

Gulasz węgierski jest znany na całym świecie, a jego korzenie sięgają tradycji pasterskiej, gdzie mięso było duszone w dużych garnkach na otwartym ogniu.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Gulasz węgierski najlepiej podawać w głębokich talerzach, udekorowany świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki. Doskonale komponuje się z kluskami lub świeżym pieczywem, serwowany na ciepło.

🥡 Przechowywanie

Resztki gulaszu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie mogą być przechowywane do 3 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć garnka na małym ogniu lub mikrofalówki, dodając odrobinę wody, aby nie wyschło.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (2)

M
MasterChef Porada 1mo temu

Warzywa kroję w podobną wielkość, żeby równomiernie się gotowały.

P
Pichcik Porada 6mo temu

Ser dodawajcie na samym końcu, gdy zdejmujecie z ognia - nie będzie gumowaty.

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Obiady to główny posiłek dnia - sycący, zbilansowany i pełen smaku. Obiady dwudaniowe: zupa i drugie danie w polskiej tradycji. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą - klasyka polskich obiadów. Pierogi z mięsem, serem i owocami - ręcznie lepione pyszności. Gulasz wołowy, leczo i potrawka - dani...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Dania główne to serce każdego posiłku - syte, pożywne i pełne smaku. W tej kategorii prezentujemy bogaty wybór przepisów na obiady i kolacje, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Od klasycznych polskich kotletów schabowych przez aromatyczne dania z kurczaka, po wykwintne stek...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Zupy to esencja domowej kuchni - rozgrzewają, sycą i pocieszają w każdą pogodę. W tej kategorii prezentujemy przepisy na polskie zupy - rosół, żurek, barszcz, pomidorową, ogórkową i grochówkę. Nasze dania obejmują również zupy-kremy, chłodniki i buliony. Znajdziesz tu przepisy na zupy na każdą po...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama