Zacznij od przygotowania rozczynu, który 'obudzi' drożdże. W małym garnuszku podgrzej 150 ml mleka. Musi być ono lekko ciepłe, o temperaturze około 37°C – jak temperatura ciała. Sprawdź, dotykając kroplą wewnętrznej strony nadgarstka - nie powinno parzyć. Do dużej miski wkrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru (z odważonych 80g) i zalej ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się gęsta piana, tzw. 'czapeczka'. To znak, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz