Menu

Kremowe risotto z dynią piżmową, szałwią i prażonymi orzechami laskowymi

Pikantne Kuchnia włoska Obiady Dania wegetariańskie 70 min Średni 5 wyświetleń ~37,66 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

To danie to kwintesencja jesieni zamknięta w jednym talerzu. Aksamitne, kremowe risotto, którego głęboki, słodki smak pochodzi od pieczonej dyni piżmowej, jest idealnie zbalansowane przez ziemisty, lekko pieprzny aromat świeżej szałwii. Każdy kęs to połączenie idealnie ugotowanego ryżu 'al dente' z rozpływającym się w ustach purée dyniowym, wzbogacone o słony, orzechowy posmak parmezanu. Chrupiące, uprażone na złoto orzechy laskowe stanowią doskonały kontrast teksturalny. Risotto ma piękny, ciepły, pomarańczowy kolor, który cieszy oko jeszcze przed pierwszym spróbowaniem. Jest to idealne danie na chłodniejsze wieczory, które rozgrzewa i syci, będąc jednocześnie elegancką propozycją na obiad czy kolację, nawet dla gości. Może stanowić samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do pieczonego drobiu.

Składniki (14)

Porcje:
4
  • Ryż arborio 300 g
  • Dynia piżmowa 800 g
  • Bulion warzywny 1200 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Białe wytrawne wino 100 ml
  • Ser parmezan 50 g
  • Masło 45 g
  • Oliwa z oliwek extra virgin 0.2 łyżek
  • Świeża szałwia 0.5 pęczek
  • Czosnek 2 ząbki
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 0.2 szczypt
  • Pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
  • ✨ Opcjonalne
  • Orzechy laskowe 40 g
  • Gałka muszkatołowa 2 szczypty
💰 Szacowany koszt dania: ~37,66 PLN (9,42 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

Przygotowanie dyni

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). Ostrożnie przekrój dynię piżmową wzdłuż na pół. Użyj ostrego, dużego noża i stabilnej deski do krojenia. Łyżką wyjmij nasiona i włóknisty miąższ ze środka. Połówki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Skrop miąższ połową oliwy z oliwek (ok. 15g), a następnie posyp solą i pieprzem.

Składniki: Dynia piżmowa, Oliwa z oliwek extra virgin, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony
Jeśli dynia jest bardzo twarda i trudna do przekrojenia, możesz włożyć ją na 2-3 minuty do kuchenki mikrofalowej. Skórka zmięknie i krojenie będzie znacznie łatwiejsze i bezpieczniejsze.
2

Wstaw blachę z dynią do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości dyni. Aby sprawdzić, czy jest gotowa, nakłuj miąższ widelcem – powinien wchodzić bardzo łatwo, bez żadnego oporu. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na bok do lekkiego przestygnięcia.

Składniki: Dynia piżmowa
Pieczenie zamiast gotowania koncentruje smak dyni i wydobywa jej naturalną słodycz dzięki karmelizacji cukrów. To klucz do głębokiego smaku całego dania.
3

Gdy dynia przestygnie na tyle, że można ją bezpiecznie dotknąć, za pomocą dużej łyżki wydrąż cały upieczony miąższ, oddzielając go od skóry. Przełóż miąższ do miski i rozgnieć go dokładnie widelcem na gładkie purée. Możesz też użyć blendera ręcznego dla jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji. Odstaw purée na bok.

Składniki: Dynia piżmowa
Jeśli purée wydaje się bardzo gęste, możesz je później rozrzedzić odrobiną gorącego bulionu. Skóry dyni nie wyrzucaj – można ją wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego.

Przygotowanie dodatków

4

W czasie gdy dynia się piecze, przygotuj resztę składników. Jeśli używasz orzechów laskowych, umieść je na suchej, małej patelni. Praż na średniej mocy, często potrząsając patelnią, przez 3-5 minut, aż staną się złociste i zaczną intensywnie pachnieć. Przesyp gorące orzechy na czystą ściereczkę kuchenną, zawiń i energicznie pocieraj, aby usunąć jak najwięcej brązowych skórek. Grubo posiekaj orzechy i odstaw.

Składniki: Orzechy laskowe
Uważaj, aby nie spalić orzechów, bo staną się gorzkie. Usunięcie skórek nie jest absolutnie konieczne, ale poprawia smak i wygląd.
5

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę (tzw. brunoise). Czosnek obierz i drobno posiekaj. Umyj i osusz listki szałwii. Odłóż 6-8 najładniejszych listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Zetrzyj ser Parmezan na drobnych oczkach tarki.

Składniki: Cebula, Czosnek, Świeża szałwia, Ser parmezan
Przygotowanie wszystkich składników z góry ('mise en place') jest kluczowe przy robieniu risotto, ponieważ sam proces gotowania ryżu wymaga ciągłej uwagi i nie ma czasu na krojenie w międzyczasie.

Gotowanie risotto

6

Wlej cały bulion warzywny do średniego garnka i postaw na małym palniku. Podgrzewaj, aż będzie gorący, a następnie utrzymuj go w stanie lekkiego wrzenia (symmeringu) przez cały czas gotowania risotto.

Składniki: Bulion warzywny
To jeden z najważniejszych sekretów idealnego risotto. Dodawanie zimnego płynu do ryżu gwałtownie obniża jego temperaturę, przerywa proces gotowania i utrudnia uwalnianie skrobi. Bulion musi być gorący!
7

W dużym, szerokim garnku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek (15g) i połowę masła (ok. 25g) na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, mieszając drewnianą łyżką, przez około 5-7 minut, aż cebula stanie się miękka i szklista, ale nie zrumieniona. Dodaj posiekany czosnek i posiekaną szałwię, smaż jeszcze przez minutę, aż uwolnią aromat.

Składniki: Oliwa z oliwek extra virgin, Masło, Cebula, Czosnek, Świeża szałwia
Szeroki garnek zapewnia dużą powierzchnię kontaktu ryżu z ciepłem, co sprzyja równomiernemu gotowaniu. Używaj drewnianej łyżki, aby nie porysować garnka i nie uszkodzić ziaren ryżu.
8

Wsyp ryż Arborio do garnka z cebulą. Zwiększ nieco ogień i mieszaj energicznie przez około 2 minuty. Każde ziarenko ryżu powinno pokryć się tłuszczem i stać się lekko przezroczyste na brzegach, z białym, matowym środkiem (tzw. 'perłą'). Ten proces nazywa się 'tostatura'.

Składniki: Ryż arborio
Nie pomijaj tego kroku! Prażenie ryżu 'na sucho' zamyka jego zewnętrzną warstwę, co pozwala mu później wchłaniać bulion stopniowo, nie rozgotowując się i pozostając 'al dente' w środku.
9

Wlej do garnka białe wino. Mieszaj ciągle, zeskrobując z dna ewentualne przyrumienione kawałki, aż wino całkowicie odparuje, a intensywny zapach alkoholu zniknie. Powinno to zająć około 1-2 minuty.

Składniki: Białe wytrawne wino
Wino dodaje potrawie kwasowości, która przełamuje bogactwo smaku i słodycz dyni. Upewnij się, że alkohol całkowicie odparował, zanim zaczniesz dodawać bulion.
10

Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Za pomocą chochelki wlej do ryżu pierwszą porcję gorącego bulionu – tyle, aby ledwo przykryć ryż. Mieszaj powoli i niemal bez przerwy, aż ryż wchłonie cały płyn. Dopiero wtedy dodaj kolejną chochelkę bulionu. Powtarzaj ten proces cierpliwie.

Składniki: Bulion warzywny
Sekretem kremowości jest właśnie powolne dolewanie płynu i ciągłe mieszanie. Tarcie ziarenek o siebie uwalnia skrobię, która zagęszcza sos. Nie wlewaj całego bulionu na raz!
11

Po około 10 minutach gotowania, gdy zużyjesz mniej więcej połowę bulionu, dodaj do ryżu przygotowane wcześniej purée z dyni. Dokładnie wymieszaj, aby połączyło się z ryżem. Kontynuuj dodawanie bulionu, chochelka po chochelce, cały czas mieszając, przez kolejne 8-10 minut.

Składniki: Dynia piżmowa, Bulion warzywny
Dodanie purée w połowie gotowania pozwoli smakom idealnie się połączyć, a dynia dodatkowo zagęści risotto, czyniąc je jeszcze bardziej kremowym.

Wykończenie i podanie

12

Po około 18-20 minutach całkowitego czasu gotowania, spróbuj ryżu. Powinien być miękki na zewnątrz, ale stawiać lekki opór pod zębem w środku (al dente). Konsystencja całego dania powinna być płynna i kremowa, 'spływająca' z łyżki, a nie zbita i gęsta. Jeśli ryż jest wciąż twardy, dodaj jeszcze trochę bulionu i gotuj dalej, próbując co minutę.

Typowy błąd to zbyt długie gotowanie ryżu, co prowadzi do 'kleiku'. Risotto jest gotowe, gdy po przeciągnięciu łyżką po dnie garnka, ślad powoli się zapełnia. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę bulionu.
13

Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pozostałe masło (ok. 20g) pokrojone na małe kawałki oraz starty ser Parmezan. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i, jeśli używasz, świeżo startą gałką muszkatołową. Energicznie mieszaj przez około 30 sekund, aż masło i ser całkowicie się rozpuszczą, tworząc jedwabistą emulsję. Ten proces to 'mantecatura'.

Składniki: Masło, Ser parmezan, Sól, Pieprz czarny świeżo mielony, Gałka muszkatołowa
To najważniejszy krok na koniec! Wykonanie 'mantecatury' poza źródłem ciepła zapobiega rozwarstwieniu się sera i tworzy idealnie kremową, lśniącą teksturę. Nie oszczędzaj na energicznym mieszaniu.
14

Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto na 1-2 minuty, aby 'odpoczęło'. Pozwoli to smakom się przegryźć i ustabilizować konsystencji.

Ten krótki odpoczynek sprawia, że risotto jest jeszcze smaczniejsze. W tym czasie możesz podgrzać talerze, na których będziesz je serwować.
15

Nakładaj risotto do głębokich, najlepiej podgrzanych talerzy. Udekoruj każdą porcję posypując ją prażonymi orzechami laskowymi, odłożonymi listkami świeżej szałwii i dodatkową szczyptą startego Parmezanu. Podawaj natychmiast.

Składniki: Orzechy laskowe, Świeża szałwia, Ser parmezan
Dla dodatkowego efektu 'wow', możesz szybko usmażyć całe listki szałwii na łyżce masła, aż staną się chrupiące, i użyć ich jako dekoracji. Będą pysznym, aromatycznym chipsem.

Ciekawostka

💡

Technika energicznego wmieszania tłuszczu (masła, sera) na samym końcu gotowania risotto nazywa się 'mantecatura'. Słowo to pochodzi od hiszpańskiego 'manteca' (masło) i jest sekretem charakterystycznej, kremowej i 'falującej' (wł. 'all'onda') konsystencji dania.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj risotto natychmiast po przygotowaniu, w głębokich, podgrzanych talerzach. Można je skropić odrobiną wysokiej jakości oliwy z oliwek lub oleju z orzechów laskowych dla dodatkowego aromatu. Doskonale komponuje się z kieliszkiem tego samego białego wina, które zostało użyte do gotowania, np. schłodzonego Pinot Grigio.

🥡 Przechowywanie

Risotto najlepiej smakuje świeże. Resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Aby odgrzać, dodaj odrobinę bulionu, wody lub mleka na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż odzyska kremową konsystencję. Z resztek risotto można też uformować i usmażyć pyszne sycylijskie kulki ryżowe - arancini.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia włoska to miłość od pierwszego kęsa - pasta, pizza i amore na talerzu. Pasta we wszystkich kształtach: spaghetti, penne, rigatoni, tagliatelle i lasagne z domowymi sosami. Sosy włoskie: bolognese, carbonara, pomodoro, pesto i aglio e olio - klasyki. Pizza neapolitańska z chrupiącym ciaste...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Obiady to główny posiłek dnia - sycący, zbilansowany i pełen smaku. Obiady dwudaniowe: zupa i drugie danie w polskiej tradycji. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą - klasyka polskich obiadów. Pierogi z mięsem, serem i owocami - ręcznie lepione pyszności. Gulasz wołowy, leczo i potrawka - dani...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Makarony i risotto to włoska klasyka, którą pokochał cały świat - kremowe, sycące i pyszne. Pasta carbonara, bolognese, puttanesca, arrabiata i cacio e pepe - sosy z tradycją. Makaron świeży domowy: tagliatelle, fettuccine i ravioli z ręcznie robionym ciastem. Lasagne mięsne i wegetariańskie - wa...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama