Bagietka lub ciabatta
Opis
Bagietka i ciabatta to klasyczne pieczywo o chrupiącej skórce i puszystym, lekko gumowatym miąższu; bagietka ma wydłużony kształt i cienką, złocistą skórkę, natomiast ciabatta charakteryzuje się spłaszczonym, nieregularnym bochenkiem z większymi oczkami w środku. W smaku oba są delikatnie słodowawe i lekko kwaskowate, co dobrze komponuje się z tłustszymi i świeżymi dodatkami. Pod względem odżywczym to przede wszystkim źródło węglowodanów szybko dostarczających energii, z umiarkowaną ilością białka i niską zawartością tłuszczu; w wersjach z mąki pełnoziarnistej znajdują się też błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały. W kuchni świetnie nadają się do kanapek, bruschetty, tostów, zapiekanek, jako dodatek do zup i sałatek oraz do przygotowania panini. Aby zachować jakość, przechowuj w papierowej torbie lub lnianej ściereczce w temperaturze pokojowej do 2 dni, a na dłużej zamrażaj porcjami i odświeżaj w piekarniku.