Czereśnia
Opis
Czereśnia to mała, soczysta owoc o błyszczącej, czerwonej do głęboko bordowej skórce i jędrnym, słodko-kwaśnym miąższu, często z delikatnym aromatem migdałowym. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A i K, potasu, błonnika oraz silnych przeciwutleniaczy, przede wszystkim antocyjanów, które wspierają układ krążenia, działają przeciwzapalnie i mogą pomagać w regeneracji mięśni oraz poprawie jakości snu dzięki naturalnej zawartości melatoniny. W kuchni czereśnie doskonale pasują do deserów, wypieków, sałatek, sosów do mięs i dżemów, a także do koktajli i nalewek, znakomicie łącząc się z czekoladą, migdałami, serami i czerwonym mięsem. Przechowuj je nieumyte w lodówce w przewiewnym pojemniku, najlepiej z szypułkami, spożyć w ciągu kilku dni; do dłuższego przechowywania usuń pestki i zamrażaj.