Jalapeno papryczka
Opis
Jalapeno papryczka to niewielka, mięsista papryka o błyszczącej skórce, zwykle zielonej, która dojrzewając przybiera czerwony kolor. Ma wyraźny, świeży smak z owocową nutą i umiarkowaną ostrością (około 2–8 tys. jednostek Scoville), którą można regulować usuwając nasiona i błony. Jej kształt jest cylindryczny, długości kilku centymetrów, co czyni ją wygodną do nadziewania i krojenia. Pod względem odżywczym jalapeño dostarcza sporo witaminy C, prowitaminy A, witaminy B6 oraz błonnika, a zawarta w niej kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i może wspomagać metabolizm. W kuchni pasuje do sals, sosów, tacos, marynat, grillowanych potraw oraz farszów i przekąsek typu „poppers”. Aby przedłużyć świeżość, przechowuj nieumyte papryczki w lodówce w perforowanym woreczku do 1–2 tygodni; można je też zamrozić, zakonserwować lub ususzyć. Przy krojeniu warto używać rękawic, by uniknąć podrażnień skóry i oczu.