Koper świeży
Opis
Koper świeży ma delikatny, lekko anyżkowy aromat z wyraźną świeżością i subtelną słodyczą. Jego cienkie, pierzaste liście są jasnozielone i nadają potrawom dekoracyjny, puszysty wygląd, a łodyżki są kruche i aromatyczne. Koper jest niskokaloryczny, dostarcza witamin A i C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo i potas, a także błonnik i przeciwutleniacze. Zawarte olejki eteryczne (np. anetol) wspierają trawienie, łagodzą wzdęcia i mają właściwości przeciwzapalne. W kuchni świeży koper doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, ziemniakami, sałatkami, sosami jogurtowymi, jajkami, zupami i przetworami typu ogórki czy marynaty, dodając potrawom świeżości. Aby zachować aromat, przechowuj go owinięty wilgotnym papierowym ręcznikiem w szczelnym pojemniku w lodówce lub w szklance z wodą przykryty luźno folią; można też mrozić posiekany w kostkach oleju lub wody.