Mąka pszenna tortowa typ 450
Opis
Mąka pszenna tortowa typ 450 to bardzo drobno mielona, jasna, niemal śnieżnobiała mąka o delikatnym, neutralnym smaku i jedwabistej strukturze, która po zmieszaniu z tłuszczem i cukrem daje puszyste, lekkie ciasta. Niska zawartość białka i glutenu sprawia, że jest idealna do wypieków wymagających kruchej lub miękkiej tekstury, takich jak biszkopty, ciasta tortowe, ciasteczka, delikatne kruche ciasto czy naleśniki, natomiast nie nadaje się do ciężkich chlebów. Pod względem odżywczym przeważają w niej węglowodany i umiarkowana ilość białka; jest niskotłuszczowa i często częściowo wzbogacana w witaminy i minerały. Dostarcza szybkiej energii, ale osoby z nietolerancją glutenu powinny jej unikać. Przechowywać należy w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i zapachów; w lodówce lub zamrażarce zachowa świeżość znacznie dłużej i ochroni przed szkodnikami.