Korniszony (ogórki konserwowe)
Opis
Korniszony (ogórki konserwowe) to małe, jędrne ogórki o intensywnym zielonym kolorze i chrupiącej strukturze, o smaku wyraźnie kwaśno-słonym z nutą słodkości i aromatem przyprawy. Z wyglądu bywają nierówno pomarszczone, podłużne i błyszczące dzięki zalewie, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem na talerzu. Są niskokaloryczne, zawierają wodę, niewielkie ilości błonnika oraz witaminy K i minerałów, a ocet w zalewie może wspierać trawienie; jednocześnie mają wysoką zawartość sodu, więc warto spożywać je umiarkowanie. Korniszony doskonale pasują do kanapek, burgerów, sałatek, zakąsek, tartych sosów i sałatki ziemniaczanej, a także jako przekąska. Przechowywać w szczelnym słoju w zalewie; przedłużają trwałość w chłodnym, ciemnym miejscu nieotwarte, po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni.