Kukurydza z puszki odsączona
Opis
Kukurydza z puszki odsączona to jasnożółte, połyskujące ziarna o słodkim, delikatnie skrobiowym smaku i jędrnej, soczystej konsystencji. Po odsączeniu traci część płynnej słodyczy, ale zachowuje charakterystyczny aromat gotowanej kukurydzy, dzięki czemu łatwo integruje się z innymi składnikami potraw. Jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, zawiera niewielkie ilości białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C oraz minerałów takich jak magnez i fosfor, a także przeciwutleniacze luteinę i zeaksantynę wspierające zdrowie oczu. W kuchni sprawdza się w sałatkach, salsach, zupach, zapiekankach, taco, omletach i jako dodatek do dań zbożowych lub warzywnych puree. Po otwarciu najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika, przechowywać w chłodzeniu do 2–3 dni (można zalać niewielką ilością wody, by zachować wilgotność); można też zamrozić do około 2 miesięcy.