Mąka orkiszowa jasna (typ 630 lub 700)
Opis
Mąka orkiszowa jasna (typ 630 lub 700) ma delikatny, lekko orzechowy i słodkawy smak oraz jasnobeżową barwę i drobną, sypką strukturę. Typ 630/700 informuje o niższej zawartości popiołu i jaśniejszym przemiału, co daje właściwości zbliżone do mąk pszennych typu „uniwersalnych”, ale z charakterystyczną nutą orkiszu. Jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, co wspiera sytość i trawienie; zawiera gluten, choć często jest łatwiej strawna niż zwykła pszenna. Sprawdza się w pieczywie, bułkach, ciastach, naleśnikach i makaronach, można ją też mieszać z mąką pszenną dla lepszej elastyczności ciasta. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższego terminu przydatności najlepiej w lodówce lub zamrażarce.