Masło (do kruszonki)
Opis
Masło (do kruszonki) to kremowy, jasnożółty tłuszcz o delikatnym maślanym smaku i aksamitnej konsystencji, który w chłodzie jest jędrne, a w temperaturze pokojowej mięknie i łatwo się kruszy, dając złocistą, chrupiącą strukturę wypiekom. Często używa się masła niesolonego, by kontrolować smak, ale lekko solone doda kruszonce głębi i kontrastu do owoców. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu masło dostarcza energii oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i K2 oraz pomaga w przyswajaniu innych składników odżywczych; należy je stosować z umiarem ze względu na kaloryczność i udział tłuszczów nasyconych. W kuchni idealnie nadaje się do kruszonek, ciastek, tart i kruchych ciast, poprawiając smak i strukturę. Przechowuje się je najlepiej w lodówce w szczelnym opakowaniu, z dala od silnych zapachów; można też zamrażać porcje na dłuższy czas.