Mięta świeża
Opis
Mięta świeża to aromatyczne zielone liście o karbowanych brzegach i drobnym, aksamitnym nalocie, dające wyraźny, chłodzący smak z nutą mentolu oraz świeżej słodyczy. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak żelazo i mangan; zawiera też olejki eteryczne i przeciwutleniacze, które wspomagają trawienie, łagodzą dolegliwości żołądkowe, odświeżają oddech i mają właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. W kuchni mięta pasuje do napojów (herbaty, lemoniady, koktajli jak mojito), sałatek, sosów jogurtowych, deserów z owocami, dań z jagnięciny i drobiu oraz zup i marynat, a także jako świeża dekoracja. Aby zachować aromat, przechowuj liście w lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem lub w szklance z wodą przykryte luźno folią; można też mrozić w kostkach lodu z wodą lub oliwą, pamiętając, że suszenie osłabia zapach.