Migdały płatki
Opis
Migdały płatki to cienko plasterkowane kawałki migdałów o kremowo-białym miąższu i delikatnie orzechowym, lekko słodkawym smaku oraz subtelnej chrupkości po uprażeniu. Są bogate w białko, jednonienasycone tłuszcze, błonnik, witaminę E, magnez i przeciwutleniacze, co sprzyja ochronie serca, redukcji stanów zapalnych, stabilizacji poziomu cukru we krwi i uczuciu sytości przy jednoczesnym wsparciu skóry i układu nerwowego. W kuchni płatki migdałowe świetnie nadają się do wypieków, musli, granol, sałatek, deserów, panierki do ryb i drobiu oraz jako dekoracja kremów i ciast; można je też krótko podprażyć, by wydobyć aromat. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, a dla dłuższego okresu w lodówce, aby zapobiec jełczeniu.