Mleczko kokosowe (gęste)
Opis
Mleczko kokosowe gęste to kremowy, biało-kremowy płyn o intensywnym aromacie kokosa i łagodnie słodkawym, pełnym smaku. Ma gładką, jedwabistą konsystencję, która po odstawieniu może się rozwarstwiać na gęstą śmietanę i wodę; przed użyciem warto je wymieszać. Pod względem odżywczym jest bogate w kalorie i tłuszcze nasycone (głównie kwas laurynowy), dostarcza niewielkich ilości białka i węglowodanów oraz minerałów takich jak mangan, miedź i żelazo. Jest naturalnie bez laktozy i odpowiednie dla diet roślinnych, ale warto stosować je z umiarem. W kuchni sprawdza się w curry, zupach, sosach, deserach, koktajlach i wypiekach, dodając kremowości i aromatu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku i zużyć w ciągu 3–5 dni; można też zamrażać porcjami.