Parmezan tarty (opcjonalne)
Opis
Parmezan tarty, klasyczny ser Parmigiano-Reggiano w formie drobnych wiórków, ma twardą, ziarnistą strukturę i jasnobiały do słomkowego kolor. Jego smak jest intensywnie umami, orzechowy i lekko słony, dzięki czemu dodaje potrawom głębi i wykończeniowego aromatu. Jako opcjonalny dodatek sprawdza się jako posypka lub składnik sosów. Pod względem odżywczym parmezan jest skoncentrowanym źródłem białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B, przy czym długo dojrzewający ser ma niską zawartość laktozy. Może wspierać zdrowie kości i dostarczać wartościowego białka, ale ze względu na sól i tłuszcz warto stosować go umiarkowanie. Parmezan doskonale pasuje do makaronów, risotto, zup, sałatek, zapiekanek i jaj, a także do panierki lub fondue. Przechowuj go w lodówce owinięty w papier do pieczenia i luźno w folii lub w szczelnym pojemniku, a starty ser trzymaj suchy i zużyj w ciągu kilku tygodni; dla dłuższego przechowania można zamrozić.