Ser kozi (roladka)
Opis
Ser kozi (roladka) to miękki, biały serek w formie walca o delikatnej, kremowej konsystencji i subtelnym, lekko kwaskowatym smaku z charakterystycznym „kozimi” akcentem. Skórka jest gładka, miąższ jednolity, przy krojeniu delikatnie się rozpływa; aromat jest świeży, nieagresywny. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B, zawiera też korzystne tłuszcze oraz zwykle mniej laktozy niż mleko krowie, dzięki czemu bywa lepiej tolerowany przez osoby z łagodną nietolerancją. W kuchni roladka kozia świetnie pasuje do sałatek, tartinek, zapiekanek, tart i pizzy, komponuje się z miodem, orzechami, burakami i ziołami oraz nadaje wyrazistości kremowym sosom. Przechowywać w lodówce w temp. 2–6°C najlepiej w oryginalnym opakowaniu lub owinięty pergaminem i w pojemniku hermetycznym; po otwarciu spożyć w ciągu kilku dni i przed podaniem wyjąć na ok. 20–30 minut, aby nabrał temperatury i pełni smaku.