Świeża szałwia
Opis
Świeża szałwia to krzewinka o aksamitnych, srebrzysto‑zielonych liściach i intensywnym, ziołowym aromacie z nutami sosnowymi, gorzkawo‑pikantnymi i lekko cytrusowymi. Jej smak jest mocny, skoncentrowany, dlatego używa się jej oszczędnie, by dodać potrawom głębi i charakteru. Pod względem odżywczym szałwia jest niskokaloryczna, dostarcza witaminy K i A, śladowe ilości witaminy C oraz minerały takie jak wapń i magnez. Zawiera związki przeciwutleniające (np. kwas rozmarynowy) o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, wspomagające trawienie i tradycyjnie kojarzone z poprawą funkcji poznawczych. W kuchni świeża szałwia świetnie pasuje do tłustych mięs (wieprzowina, kaczka), masła do makaronów, gnocchi, farszów, zup i serów oraz do aromatyzowania oliwy i masła. Przechowuj ją owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym w perforowanym worku w lodówce, używając w ciągu tygodnia; można też siekać i zamrażać w oleju lub masłem, a suszyć do dłuższego przechowywania.