Skórka z cytryny (starta) (opcjonalne)
Opis
Starta skórka z cytryny ma intensywny, świeży aromat cytrusów i jaskrawy żółty kolor; zawiera olejki eteryczne nadające jej kwaskowato-gorzką, lecz przyjemnie ostrą nutę, przy czym unika się białej warstwy (goryczki). Jest drobno utarta, miękka i łatwo uwalnia zapachy, dlatego nawet niewielka ilość wpływa na całe danie. Skórka jest niskokaloryczna, źródłem witaminy C, błonnika pektynowego oraz związków bioaktywnych jak limonen i flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym i wspierającym trawienie. W kuchni świeża skórka pasuje do wypieków, deserów, sosów, marynat, dressingów, ryb, drobiu i sałatek oraz do napojów i koktajli, dodając jasnej, cytrusowej ostrości. Przechowuje się ją najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku dni albo zamraża w porcjach na dłużej; można też wysuszyć lub trzymać w oleju, pamiętając o dokładnym umyciu owocu przed użyciem.