Śliwki węgierki
Opis
Śliwki węgierki to soczyste, średniej wielkości owoce o głębokiej, bordowo-fioletowej skórce i złocisto-różowym, słodko-kwaśnym miąższu, który łączy intensywną słodycz z przyjemną kwaskowatością. Mają wyraźny, owocowy aromat i gładką konsystencję po upieczeniu lub duszeniu, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych. Śliwki są niskokaloryczne, dostarczają witaminy C i K, potasu, błonnika oraz przeciwutleniaczy, a zawarty sorbitol i pektyny wspierają prawidłowe trawienie i regulację jelit. W kuchni sprawdzają się świeże do deserów i sałatek, duszone na kompoty, przetwory, dżemy i ciasta, suszone jako śliwki (śliwki suszone) do przekąsek oraz jako sosy i marynaty do mięs. Przechowywać w chłodnym miejscu, nie myć przed schowaniem, ripe egzemplarze najlepiej w lodówce w perforowanej torebce i zużyć w ciągu kilku dni; można też mrozić po wydrylowaniu lub suszyć dla dłuższego przechowania.