Sok ananasowy
Opis
Sok ananasowy ma intensywny, słodko-kwaśny smak z tropikalną, orzeźwiającą nutą i zwykle jasnokremową do złocisto-żółtej barwę; świeży jest lekko mętny i aromatyczny, pasuje tam, gdzie oczekuje się wyrazistego, owocowego akcentu. Pod względem odżywczym jest cennym źródłem witaminy C i manganu, zawiera naturalne cukry i enzym bromelainę, przy czym ma niską zawartość tłuszczu; regularne, umiarkowane spożycie może wspierać odporność, trawienie i działać przeciwzapalnie dzięki enzymom i antyoksydantom. W kuchni sok ananasowy sprawdza się w koktajlach, smoothie, marynatach do mięsa, sosach, dressingach, deserach i glazurach oraz jako składnik dań łączących słodkie i pikantne smaki. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu kilku dni; niesłodzony świeży sok najlepiej wykorzystać natychmiast, a nadmiar można porcjować i zamrozić.