Sól morska w płatkach do posypania
Opis
Sól morska w płatkach to delikatne, płaskie kryształy o jasnobiałej, czasem lekko perłowej barwie, które chrupią i rozpuszczają się na języku, uwalniając czysty, morski, nieco łagodniejszy niż sól stołowa smak. Dzięki teksturze i estetycznemu wyglądowi doskonale nadaje się jako sól wykończeniowa — posypana na stekach, grillowanych warzywach, sałatkach, owocach morza, deserach czekoladowych czy karmelu podkreśla smak i dodaje kontrastu. Pod względem odżywczym to w przeważającej mierze chlorek sodu z niewielkimi ilościami minerałów takich jak magnez, wapń czy potas, bez kalorii i składników odżywczych w istotnych ilościach. Może wspomagać elektrolitowy bilans, ale należy stosować ją z umiarem ze względu na zawartość sodu; dzięki intensywnej teksturze często potrzebna jest mniejsza ilość niż zwykłej soli. Przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci i bezpośredniego światła, w chłodnym miejscu.