Sos Worcester
Opis
Sos Worcester to gęsty, ciemnobrązowy, błyszczący sos o intensywnym, wielowarstwowym smaku łączącym umami, słoność, kwasowość i subtelną słodycz z nutami anchois, czosnku, cebuli, melasy i tamaryndowca. Dzięki złożonemu profilowi aromatycznemu znakomicie podkreśla mięsa, gulasze, sosy i marynaty, wzbogaca dressingi, zupy oraz koktajle jak Bloody Mary, a także sprawdza się jako „przyprawa” do warzyw, kanapek i dań z grilla. Pod względem odżywczym sos Worcester jest niskokaloryczny i dostarcza niewielkich ilości składników mineralnych pochodzących z fermentowanych dodatków, ale zawiera stosunkowo dużo sodu, dlatego osoby na diecie niskosodowej powinny stosować go oszczędnie. Po otwarciu warto przechowywać go w lodówce, szczelnie zamknięty, gdzie zachowuje jakość przez kilka miesięcy; nieotwarty egzemplarz można trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.