Szynka parmeńska
Opis
Szynka parmeńska (prosciutto di Parma) to cienko krojone, dojrzewające mięso o łososiowo-różowym kolorze i delikatnej marmurkowatości tłuszczu. Ma subtelny, słodko-słony smak z nutą orzechową i aksamitną, niemal rozpływającą się teksturą; aromat jest dyskretny, lekko owocowy i dojrzewający. Wygląda elegancko jako cienkie plastry układane warstwowo. Wartości odżywcze obejmują dużo białka, umiarkowaną ilość tłuszczów (w tym jednonienasyconych) oraz witamin z grupy B, żelaza i cynku, przy czym warto pamiętać o stosunkowo wysokiej zawartości soli, dlatego warto spożywać ją z umiarem. Doskonale pasuje do antipasti, sałatek, kanapek, pizzy po wypieczeniu, owoców jak melon czy figi oraz jako dodatek do deski wędlin. Przechowywać w lodówce w temperaturze 0–4°C, najlepiej owiniętą papierem do wędlin lub luźno folią, spożyć plastry w ciągu 2–3 dni; całe, niekrojone udziec można trzymać dłużej w chłodnym miejscu.