Szynka z piersi indyka
Opis
Szynka z piersi indyka to delikatny, jasnoróżowy plaster o drobnoziarnistej strukturze i łagodnym, lekko słonym smaku; dobrze kroi się zarówno na cienkie plasterki do kanapek, jak i na grubsze porcje do podgrzewania. Jest chudym źródłem pełnowartościowego białka, niskokalorycznym i niskotłuszczowym, dostarczając witamin z grupy B, selenu i fosforu, co wspiera regenerację mięśni i metabolizm. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartość sodu w produktach przetworzonych. Szynka z piersi indyka sprawdza się w kanapkach, sałatkach, wrapach, omletach i lekkich zapiekankach, dobrze łączy się z musztardą, serami i warzywami. Przechowywać w lodówce w temperaturze do 4°C, otwarte opakowanie spożyć w 3–5 dni; produkty vacuum można trzymać do daty przydatności, a na dłużej zamrozić (1–2 miesiące) i rozmrażać w chłodziarce, by uniknąć wysychania i zanieczyszczeń.