Tequila blanco
Opis
Tequila blanco to przezroczysty, bezbarwny destylat z niebieskiej agawy o wyraźnym, świeżym aromacie roślinno-cytrusowym z nutami pieprzu i ziemistości; w smaku jest czysta, o ostrym, alkoholowym finiszu i wyraźnej agawowej słodyczy. Jej neutralna, ale charakterystyczna paleta sprawia, że jest podstawą klasycznych koktajli jak margarita czy paloma, świetnie komponuje się z owocami cytrusowymi, salsami, marynatami do mięsa i owoców morza, a także w deserach i daniach flambirowanych. Jest to typowy napój alkoholowy bez istotnych makroskładników poza kaloriami pochodzącymi z etanolu (około 7 kcal na gram alkoholu; kieliszek ~100 kcal zależnie od mocy). Nie dostarcza witamin ani minerałów, dlatego korzyści zdrowotne wynikają jedynie z umiarkowanego i odpowiedzialnego spożycia — nadmiar szkodzi. Przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym, ciemnym miejscu, szczelnie zamkniętą butelkę; w butelce nie dojrzewa dalej, ale długie przechowywanie może nieco zmienić aromat.