Goździki całe
Opis
Goździki całe to intensywna, ciepła i lekko słodko-korzienna przyprawa o silnym, aromatycznym zapachu; wyglądem przypominają małe, brązowe pączki z twardą główką i krótkim trzonkiem. Zawierają związki czynne, przede wszystkim eugenol, oraz antyoksydanty i minerały takie jak mangan, które wspierają trawienie, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a w tradycyjnej medycynie stosowane są także przy problemach stomatologicznych i bólach żołądka. W kuchni goździki całe pasują do potraw mięsnych, dań duszonych, pikli, ryb, kompotów, grzanego wina, wypieków korzennych i curry, nadając głębię i ciepło aromatowi. Przechowywać je najlepiej w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; całe ziarna zachowują aromat znacznie dłużej niż mielone, zwykle do kilku lat, o ile nie zostaną wystawione na wilgoć i światło.